Precies 100 jaar na de dood van Rik Wouters, werd de vroeggestorven meester van het Brabants fauvisme opnieuw omringd door vrienden en collega’s. Het FeliXart Museum pakte in de zomer van 2016 uit met een unieke tentoonstelling waarbij minder bekende aspecten van het Brabants fauvisme werden belicht. De keuze van de tentoongestelde werken wordt gemaakt door Nick Andrews, die het FeliXart Museum uitgenodigd heeft als ‘erfgenaam’ van het fauvistische avontuur van de eerste decennia van vorige eeuw.
In de lijn van het impressionisme, en onder invloed van het Franse fauvisme, ontwikkelde zich in en rond Brussel een Belgische variant. De naam fauvisme verwijst naar de oorspronkelijk denigrerende naamgeving “Fauves” (wilde dieren) die de Franse criticus Louis Vauxcelles gaf aan de felgekleurde werken van onder andere Matisse, Derain en De Vlaminck op de ‘Salon d’Automne’ in Parijs in 1905.
Het Brabants fauvisme wordt eveneens gekenmerkt door grove penseelstreken en het gebruik van pure en constrasterende kleuren die de instinctieve emotionele kracht benadrukken. In schematisch voorgestelde landschappen, interieurs en stillevens gaven de Brabantse fauvisten hun eigen omgeving vorm vanuit een expressief kleuronderzoek.
De tentoonstelling onthult veel onbekende namen en weinig gekende werken van Rik Wouters, waaronder een zeldzame affiche uit 1913.
De wild expressieve werken van Felix De Boeck en Prosper De Troyer, die de doorbraak maakten naar de abstractie, werden in contrast geplaatst met de mildere schilderijen van de oudere groep fauvisten, vertegenwoordigd door Ferdinand Schirren, Auguste Oleffe, Willem Paerels en Louis Thevenet.