#66b896

#d24e55

Constructivistische verbanden

Constructivistische verbanden Noord-Zuid

Reflecties

18.02.2018 - 06.05.2018

Constructivistische verbanden Noord-Zuid

In 1924 fietste Wobbe Alkema, een Noord-Nederlandse avant-gardist, van Groningen naar Vlaanderen, om Jozef Peeters in Antwerpen, en daarna Felix De Boeck in Drogenbos te bezoeken. In een kunstwereld die niet open stond voor vernieuwing, was deze internationale verbondenheid tussen avant-gardisten essentieel.
Net nu ‘De Stijl’ haar jubileum jaar vierde, vestigen het FeliXart Museum (Drogenbos) en het Museum Belvédère (Heerenveen, Nederland) de aandacht op de relaties tussen de ‘Zuivere Beelding’ in België en het constructivisme in Noord-Nederland. De tentoonstelling ‘Constructivistische verbanden Noord-Zuid’ toont aan dat de avant-garde in Noord en Zuid onterecht onderbelicht is gebleven.
De tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met het Museum Belvédère (Heerenveen, Nederland), en met de steun van de Nederlandse Ambassade in België. Het omvat belangrijke bruiklenen van het Groninger Museum, het Fries Museum en van verschillende privécollecties, onder meer van FIBAC, Antwerpen.

Kunstenaars

Felix De Boeck, Prosper De Troyer, Pierre-Louis Flouquet, Paul Joostens, Jos Léonard, Karel Maes, Jozef Peeters, Victor Servranckx, Edmond Van Dooren, Hubert Wolfs, Wobbe Alkema, Johan Faber, Johanna Nieland, Jan van der Zee, Theo van Duisburg, Hendrik Werkman, Carel Willink

Boek Tickets