Jan Yoors

Jan Yoors (1922-1977)

28.10.2012 - 13.01.2013

Jan Yoors (1922-1977)

Jan Yoors is geen onbekende figuur, toch heeft Vlaanderen hem nog niet ontdekt. Voor de eerste keer sinds zijn dood, brengt het FeliXart Museum een grote retrospectieve waar vooral wandtapijten, maar ook goauches, tekeningen en beelden van deze veelzijdige kunstenaar te bewonderen zijn.

Over Yoors

Inspiratie

Werk

Over Yoors

Jan Yoors, zoon van de Antwerpse glaskunstenaar Eugène Yoors, bouwde zijn carrière uit in New York na de Tweede Wereldoorlog. Naast schrijver en fotograaf, was hij vooral een fascinerende beeldende kunstenaar.

Inspiratie

Zijn veelzijdig werk werd geïnspireerd door zijn rijke levenservaringen: van zijn jeugd -die hij grotendeels met een zigeunerfamilie deelde-, over zijn gevangenschap door de nazi’s, tot de vele reizen en fotoreportages, o.a. in het Amazonegebied, het Verre Oosten en Rusland, alsook in de New Yorkse wijken zoals Harlem, die in de jaren ’50 een ware sociale revolutie meemaakten. Het FeliXart Museum brengt voor het eerst sinds 30 jaar een retrospectieve van dit krachtige werk, bestaande uit gouaches, beelden en abstracte tapijten.

Werk

De frisse kleurrijke composities van de wandtapijten zijn vaak uitvergrotingen van scratched wall foto’s. Op die manier slaagt Yoors erin een brug te slaan tussen de traditionele Europese cultuur en de vluchtige Amerikaanse Pop Art. Hoewel Jan Yoors in 1957 samen met Jan Cox en René Magritte in New York exposeerde, is zijn werk in Vlaanderen bijna onbekend, ondanks een goed onthaal in de Amerikaanse pers. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties zoals het Metropolitan Museum of Art en het Museum of Arts and Design in New York en de Art Institute of Chicago.

Boek Tickets