Over FeliXart

Over FeliXart

FeliXart - Aspecten, Reflecties en Talenten

Op een plek waar je het niet verwacht, in het centrum van de kleine verstedelijkte gemeente Drogenbos, ligt het FeliXart Museum, in een oase van 5ha groen, het domein dat ooit van Felix De Boeck (1898-1995) was, een van de pioniers van de Belgische abstracte kunst. Het museum opende in 1996 en focust zich op historische en hedendaagse avant-gardekunst. Dankzij tentoonstellingen, projecten en publicaties van nationale en internationale uitstraling heeft het museum de laatste jaren een belangrijke plaats ingenomen binnen de expertise rond avant-garde, Interbellum en abstracte kunst.

Het museum werkt met twee grote luiken. Enerzijds is het er FeliXeco, het ecologische luik, dat zich voornamelijk ontplooit tussen de bomen op het prachtige groene domein van het museum. Daarnaast is er FeliXart, het artistieke luik van de organisatie. De ART in FeliXart staat voor drie platformen: Aspecten, Reflecties en Talenten. Een drieluik waarop het museum inzet om kunst in leven te houden en de bezoeker te blijven verrassen. Het werk van Felix vormt niettemin de rode draad, kwaliteit en authenticiteit zijn de belangrijkste criteria. Actualisering en contextualisering van het oeuvre van de schilder-boer zijn het doel.

 

Aspecten

Reflecties

Talenten

Aspecten

Voor de “Aspecten”-tentoonstellingen worden de werken van Felix De Boeck van onder het stof gehaald. Uit de collectie van het museum, die omstreeks 750 werken telt, wordt voor deze tentoonstellingen steeds een eigenzinnige selectie samengesteld.

Reflecties

Contextualisering en actualisering zijn hierbij de toverwoorden. Het FeliXart Museum ziet het als een van haar taken om het werk van Felix De Boeck in een ruimer perspectief te plaatsen. In de uiterst boeiende jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was ook België een broeinest van avant-gardekunst. Veel van de kunstenaars die destijds de vernieuwing stuurden, zijn vandaag volledig in de vergeethoek beland. Iedereen kent Piet Mondriaan, Theo Van Doesburg, en Hans Arp. Wie kent Karel Maes, Seuphor, Sevranckx en Prosper De Troyer? De vernieuwers hebben uiteraard ook hun opvolgers gehad. Ook deze mensen zijn voor velen dikwijls nobele onbekenden gebleven. Onder de titel “Reflecties” worden tijdgenoten en opvolgers van De Boeck in de schijnwerpers gezet.

Talenten

“Doe stil voort” is het project binnen het derde platform, waarbij het FeliXart Museum jonge, beloftevolle kunstenaars selecteert en hen de kans geeft hun werk te presenteren in een museale omgeving. Op twintigjarige leeftijd werd ook Felix De Boeck gelanceerd dankzij de “Doe stil voort”-groep uit Brussel. Zij boden hem voor de eerste maal een forum voor zijn schilderijen.

Openingsuren

Donderdag – zondag: 10:30 – 17:00
Groepsbezoeken zijn ook mogelijk op andere dagen van de week, mits reservatie.

De streek

– Kasteel van Beersel

– Papiermolen van Herisem

– Chocoladetempel, Côte d’Or, Halle

– Kasteel van Gaasbeek

– Provinciaal Domein van Huizingen

– Fondation Folon, Terhulpen

Meer:  www.tripzmetdeklas.be


Zondag 31 oktober 2021, van 15u30 tot 17u30

Museum in het donker


donderdag 23 september 2021

Studiedag 'Ongemakkelijke histories in een hedendaagse context'

Felixart Museum, Kuikenstraat, Drogenbos, België

Bereikbaarheid

Adres:

Kuikenstraat 6 – B1620 Drogenbos

Vanaf Brussel zuid:

Tram: 82 richting Drogenbos kasteel, halte ‘Grote Baan’.

Bus MIBV: 50, 90

Bus De Lijn: 153, 154

Boek Tickets