Over FeliXeco

Over FeliXeco

Ik FeliX, Wij FeliX

Het FeliXart Museum neemt een specifieke positie in binnen het museale landschap in Vlaanderen: kunst staat er letterlijk naast erfgoed. Het museum kijkt uit op een domein van ongeveer 5 ha met de geklasseerde achttiende-eeuwse hoeve van de schilder-boer, de kruiden-en moestuintjes, de beschermde hoogstamboomgaard en het natuurdomein Het Moeras. Het vormt een groene oase in een verstedelijkte omgeving. Een unieke setting voor recreatie en educatie (workshops voor scholen, educatieve parcours) die een verrassende mix tussen natuur, cultuur en erfgoed biedt. Deze groene oase sluit aan bij de Groene Wandeling van Brussel en vormt een natuurlijke toegangspoort naar de Zennevallei.   

Het natuurdomein maakt ook deel uit van een participatief project met de inwoners van Drogenbos: ‘Ik FeliX, Wij FeliX’. De verdere ontwikkeling wordt gedragen door de lokale gemeenschap. Ideeën die al even broeden zullen nu ook effectief met de buurtbewoners gerealiseerd worden, met de steun van de gemeente Drogenbos, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. Ecologische volkstuintjes, een kinderboerderij, koeien in de boomgaard, een ecologische speeltuin, intergenerationele projecten met rustoord Palmyra…

Koeien in de boomgaard

De hoeve

Het domein

De bakoven

Koeien in de boomgaard

Felix hield van zijn werk op het land en had ook steeds koeien, waaraan hij zeer gehecht was. Felix ging met respect en zelfs liefde met zijn koeien om, wat het FeliXart Museum in dezelfde mindset wil doen, samen met de inwoners van Drogenbos. De twee koeien in de boomgaard deze zomer is een ecologisch en participatief project waarbij de inwoners van Drogenbos ervoor zorgen dat de koeien steeds vers water hebben. Felix zou tevreden toekijken. In het museum hangt ook een abstract schilderij van een koe. Kom zeker een kijkje nemen!

De hoeve

Sinds 18 januari 1995, de dag dat Felix De Boeck op 97-jarige leeftijd stierf, is de hoeve een stille getuige van het leven en werk van de schilder-landbouwer. De hoeve, de bakoven en de bijgebouwen werden helemaal gerestaureerd en openen in het voorjaar 2021 voor het publiek. Enkele woonvertrekken en het schilderatelier van Felix worden opnieuw ingericht zoals Felix leefde.

Het domein

De tuin van Felix is een groot natuurdomein, rijk aan biodiversiteit: kruiden- en moestuintjes, de beschermde hoogstamboomgaard en het natuurdomein ‘het Moeras’. Een ideale plaats om te wandelen met het gezin, om de handen uit de mouwen te steken in de volkstuintjes en om te genieten van het wonder van de natuur. In het museum kan u een koesterschijf krijgen, om alle pareltjes in het domein te ontdekken.

De bakoven

Felix bakte zijn eigen brood in het bakoventje aan zijn hoeve. Deze bakoven werd helemaal gerestaureerd en gebruiken we nu voor ons ‘buurtbakkersproject’, voor evenementen en om pizza’s te bakken tijdens de vakantiestages.

Felixart Museum, Kuikenstraat, Drogenbos, België

Bereikbaarheid

Adres:

Kuikenstraat 6 – B1620 Drogenbos

Vanaf Brussel zuid:

Tram: 82 richting Drogenbos kasteel, halte ‘Grote Baan’.

Bus MIBV: 50, 90

Bus De Lijn: 153, 154

Boek Tickets