Over FeliXeco

Over FeliXeco

Ik FeliX, Wij FeliX

Het FeliXart Museum neemt een specifieke positie in binnen het museale landschap in Vlaanderen: kunst staat er letterlijk naast erfgoed. Ooit was het de droom van Felix De Boeck om een eigen museum te hebben voor zijn werk. Zelf legde hij in 1994 de eerste steen voor dit droomproject. Het moderne museumgebouw opende in 1996 z’n deuren, een jaar na de dood van Felix De Boeck.

Het museum domineert een domein van ongeveer 5 ha met de geklasseerde achttiende-eeuwse hoeve van de schilder-boer, de kruiden-en moestuintjes, de beschermde hoogstamboomgaard en het natuurdomein Het Moeras. Het vormt een groene oase in een verstedelijkte omgeving. Een unieke setting voor recreatie en educatie (workshops voor scholen, educatieve parcours) die een verrassende mix tussen natuur, cultuur en erfgoed biedt. Deze groene oase sluit aan bij de Groene Wandeling van Brussel en vormt een natuurlijke toegangspoort naar de Zennevallei.   

Het natuurdomein maakt ook deel uit van een participatief project met de inwoners van Drogenbos: ‘Ik FeliX, Wij FeliX’. De verdere ontwikkeling wordt gedragen door de lokale gemeenschap. Ideeën die al even broeden zullen nu ook effectief met de buurtbewoners gerealiseerd worden, met de steun van de gemeente Drogenbos, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. Ecologische volkstuintjes, een kinderboerderij, koeien in de boomgaard, een ecologische speeltuin, intergenerationele projecten met rustoord Palmyra…

De hoeve

Het domein

De bakoven

De hoeve

Sinds 18 januari 1995, de dag dat Felix De Boeck op 97-jarige leeftijd stierf, is de hoeve een stille getuige van het leven en werk van de schilder-landbouwer. De hoeve, de bakoven en de bijgebouwen werden helemaal gerestaureerd en openen in het voorjaar 2021 voor het publiek. Enkele woonvertrekken en het schilderatelier van Felix worden opnieuw ingericht zoals Felix leefde.

Het domein

De tuin van Felix is een groot natuurdomein, rijk aan biodiversiteit: kruiden- en moestuintjes, de beschermde hoogstamboomgaard en het natuurdomein ‘het Moeras’. Een ideale plaats om te wandelen met het gezin, om de handen uit de mouwen te steken in de volkstuintjes en om te genieten van het wonder van de natuur. In het museum kan u een koesterschijf krijgen, om alle pareltjes in het domein te ontdekken.

De bakoven

Felix bakte zijn eigen brood in het bakoventje aan zijn hoeve. Deze bakoven werd helemaal gerestaureerd en gebruiken we nu voor ons ‘buurtbakkersproject’ en voor evenementen.

Felixart Museum, Kuikenstraat, Drogenbos, België

Bereikbaarheid

Adres:

Kuikenstraat 6 – B1620 Drogenbos

Vanaf Brussel zuid:

Tram: 82 richting Drogenbos kasteel, halte ‘Grote Baan’.

Bus MIBV: 50, 90

Bus De Lijn: 153, 154