Stefaan Steenhoudt (1942-1973)

STEVV. Op de rand.

Reflecties

13.06.2020 - 21.03.2021

STEVV. Op de rand.

Stefaan Steenhoudt (Kortrijk, 1942 – Oostende, 1973), of Stevv zoals hij zichzelfde noemde, is een ‘blinde’ vlek in de Vlaamse kunstgeschiedschrijving. Stevv was een abstracte progressieve kunstenaar, fotograaf en uitvinder, bevriend met Fred Bervoets en Panamarenko, en vertegenwoordigt de ‘lange’ rebelse jaren zestig in zijn meest extreme vorm.

STEVV

Union Match

Oeuvre

STEVV

Een enfant terrible, die de leef- en kunstenaarscommune ‘De Bakkerij’ in hartje Antwerpen auto’s ondersteboven tegen het plafond hing en gaten boorde in de muur en vloer. Hiermee liep hij ver vooruit op de Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark, die negen jaar later bekendheid zou verwerven in Antwerpen met het project Office Baroque (1977).

Union Match

Stevv was een fervent fotograaf en maakte enkele films. Een nooit eerder vertoonde kortfilm, Union Match (van ca. 1968), werd door Sergio Servellón, directeur van het FeliXart Museum in Drogenbos, begin jaren negentig gedigitaliseerd, waardoor hij voor de toekomst gered was. Deze kortfilm is meteen ook de aanleiding van de tentoonstelling, waarmee curator Stefan Wouters met zijn studenten van het vak ‘Kunstrecensent’ (KASKA-dko) aan de slag gingen. Zij gingen op zoek naar ander werk van Stevv en stootten bij familie en vrienden op een ongekende partij foto’s, zeefdrukken, aantekeningen en sculpturen. Een oeuvre dat letterlijk een halve eeuw het daglicht niet meer heeft gezien en dat een essentieel puzzelstuk vormt in de (kunst)geschiedenis van de jaren zestig in België.

Oeuvre

De tentoonstelling STEVV. Op de rand vult de onderzoeksmodule van het FeliXart Museum met archiefmateriaal, constructivistische zeefdrukken die nauw aansluiten bij de op-art uit die periode, ontwerpen voor ecologische motoren avant la lettre en foto’s die de artistieke scène van Antwerpen anno 1968 aanvullen. Want die geschiedenis is nog niet helemaal geschreven. Tijdens de tentoonstelling wordt de kortfilm Union Match voor het eerst getoond.

Boek Tickets