#dd3b3b

#828282

Collectie Thomas Neirynck. Van sentiment naar lyrische expressie

Van privé naar publiek

Reflecties

tot 6 augustus 2023

Van privé naar publiek

Een privé-verzamelaar die zijn levenswerk schonk om het aan het publiek te tonen. De collectie van mecenas Thomas Neirynck geeft een subjectieve kijk op abstracte kunst uit de tweede helft van de 20ste eeuw, met bijzondere aandacht voor de Jonge Belgische Schilderkunst en CoBrA, twee kunststromingen waarmee de Belgische kunstenaars internationale bekendheid verwierven.

Weinig getoonde werken van grote en minder grote namen, allen intimi van Neirynck, gaande van post-expressionisten tot diverse abstracte kunstenaars.

Thomas Neirynck

WO II

Van privé naar publiek

Thomas Neirynck

Met de tentoonstelling ‘Van privé naar publiek’ onderzoekt het FeliXart Museum de privé-kunstverzameling van Thomas Neirynck die publiek werd dankzij een schenking aan de Koning Boudewijnstichting. Het levenswerk van een mecenas, dat een subjectieve kijk geeft op abstracte kunst uit de tweede helft van de 20ste eeuw, met bijzondere aandacht voor de Jonge Belgische Schilderkunst en CoBrA, twee kunststromingen waarmee de Belgische kunstenaars internationale bekendheid verwierven.

WO II

Deze tentoonstelling, met weinig getoonde werken gaande van post-expressionisme tot diverse vormen van abstracte kunst, werpt een blik op een verzamelwoede die zijn oorsprong én inspiratie kent meteen na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het verzamelen zelf, alsook de context en netwerken waarin dit gebeurde, is deel van het opzet. De subjectieve keuze van de verzamelaar Neirynck wordt geplaatst in zijn tijd en beoordeeld naar de waardes die de verzameling vandaag nog heeft. Ze wordt gecontextualiseerd vanuit haar oorspronkelijke totaliteit en vanuit het perspectief van de schenking aan de KBS en de verschillende ontsluitingen die de verzameling sindsdien gekend heeft.

Van privé naar publiek

Het FeliXart Museum ging in zijn tentoonstellingsbeleid steeds zeer omzichtig om met privéverzamelingen. Hoewel er vaak belangrijke privécollecties betrokken werden in onze projecten, hebben we ons steeds behoed voor het tentoonstellen van een collectie in haar integraliteit. Bij Thomas Neirynck ligt dit anders: zijn collectie werd publiek goed, wat ons de kans geeft om deze verzameling op een deontologische manier te bestuderen. Neiryncks wereld werd gevuld door naoorlogse Belgische kunst, wat perfect binnen het onderzoeksdomein van het FeliXart Museum past.

Boek Tickets